Thursday, May 24, 2007

Norikit ja muut tupsujalat

... eikä norikeilla oikeastaan ole mitään erityisiä tupsujalkoja...

Torstaina oli tarkoitus lähteä Määrin vuorille katsomaan maan ainoaa connemaraa, mutta oriinpitäjä viestitti viimeisenä iltana, että hän on sairastunut. Sen sijaan oriinpitäjän bisneskumppani veisi minut Karlstejniin katsomaan poneja sekä omalle tilalleen katsomaan kylmäverisiä.

Karlstejnissa sijaitsi "Stáj Nevada", jolla olikin muutama poninpullukka laitumella, mitä lie velssejä. Tallin kahdella puoliveritammalla oli pienet varsat allaan, molempien isä oli saksalainen huippuoldenburgilainen Laretto Diavolo. Sen sijaan pisteet vei kotiin parin viikon ikäinen shire-varsa! Aika huippu tapaus. Jalat oli ainakin kilometrin pituiset :D Kylmäverisiä oli enemmänkin, kaiketi kuusi yhteensä, ja talon isäntä kävi niillä vetämässä saksalaisia ja italialaisia turisteja mäkeä ylös Karlstejnin linnaan.
Shire-varsan isä on saksalainen, emän nimi on epänaisellisesti Harley

Sen jälkeen ajettin Tomas Caltan (siis tämä connemaratädin bisneskumppani) luokse Prahan pohjoispuolelle Litomericen seudulle kukkuloille, jossa Caltalla oli 30 hehtaaria laidunta ja 38 (!) norik-merkkistä kylmäveristä. "Yhtään laidunta ei ole alle kolmen hehtaarin", hän ylpeili... Kesällisiä varsoja joukkiosta oli kahdeksan - niistä seitsemän oritta!

Pihassa oli lisäksi oma siitosori Hegot, joka oli jo astutuskauden ehdittyä pitkälle aika hoikka poika. Sen tarhakaverina oli 2-vuotias mustanpäistärikkö ori Nex. Kun tammat ovat kaikki kantavina, molemmat oriit pässevät laitumelle oman laumansa kanssa. Nexillä ovat edessään suorituskyvyn kokeet ensi vuonna.

Hevoset olivat käytännössä vuoden ympäri ulkona, vaikka maassa on joku kumman laki, jonka mukaan hevosia ei saa pitää vuorokauden ympäri ulkona! Näillä ei edes ollut olemassa kun aika keskeneräinen tallirakennus. Hyvinvoivilta näyttivät silti.

Orivarsa, i. Neugar, e. Lotty

Tätä ne kutsuvat kimoksi...??? Tamman nimi on Cikáda.

"Hei katsokaa, meikäkin osaa niitä fransmannin temppuja!"

Riimupäinen orivarsa oli laitumella yhdessä 13 nuoren tamman kanssa - mahtoi olla kova kuri!


Ori Hegot 676968591, s. 14.4.1991 - sleesialainen norik

No comments: