Monday, February 26, 2007

Holmtebo stuteri 26.2.2007

Kävimme viikonloppuna Malmössä hakemassa sinne muinoin unohtunutta tavaraa. Koska takaisin tullessa ei ollut kauhea kiire, sovin Elisabeth Ljungstorpin kanssa pikavierailusta matkan varrella Holmtebo stuteriin.

Pihaan tullessamme Elisabeth tuli juuri töistä ja Johan oli ehtinyt ottaa tallin molemmat oriit sisälle. Oriit ovat samassa pihassa avotallissa, ja tulevat kuulemma toimeen ihan hyvin, eivät huutele vaan pääsevät seuraamaan karsinastakin tallinpihan elämää.

4-vuotias Starrhults Bossanova esitettiin viime vuonna oripäivillä mutta se ei saanut astutuslupaa. Oriin omistavan Hagenin Gisela Helinin ja Ljungstorpien mielestä Bossanova edustaa hienoja sukulinjoja ja on lisäksi isänsä Spinway Coronan viimeinen orijälkeläinen, ja koska ori on kehittynyt edukseen aikovat he vielä yrittää oripäivillä ensi vuonna.

Hagens Darcy sai puolestaan kolmivuotiaana astutusluvan kahdeksi vuodeksi, ja kuukauden päästä sillä on edessään suorituskyvyn koe. Darcy on jo ehtinyt jättää liudan varsoja, viime vuonna sillä oli ollut 14 tammaa. Johan esitti Darcyn liikkeitä ja muuten niin rohkea ori pelkäsi tien laitaan rakennettua lumiukkoa kamalasti... Darcy on hieno pieni (137 cm!) ori, ja sen ratsastaja on 13-vuotias, mikä kertoo paljon hienosta luonteesta. Erittäin hyvä esimerkki connemararodusta :)

Tallissa on 25 hevosta, nuoret tammat olivat omassa porukassaan tarhassa ja nuoret oriit ja ruunat keskenään. Vanhemmat tammat olivat ylhäällä kallion päällä ja siellä kävikin kuhina, sillä ilma oli tosi kurja ja tammat olivat ehdottomasti sitä mieltä, että olisi jo aika päästä sisälle. Toisaalta vierailijan kamera oli myös kiinnostava, ja myös rapsutuspaikoista syntyi riitaa... Nuori Brittney oli omasta mielestään lauman johtaja, mutta lopulle laumalle Brittneyn asema oli vielä jäänyt epäselväksi... Yksi puoliveritammoista oli kova "halailemaan" ja halusi myös auttaa kameran käytössä.

Suurin osa poneista on Hagenin siittolan sukua, ja Ljungstorpien esitellessä poneja menivät kaikki nimet ihan sekaisin. Tallissa on 25 hevosta joista viisi on vieraiden omistuksessa. Pihasta löytyy myös ankkoja ja kaneja, mutta kissat ja koirat jäivät tällä kertaa näkemättä. Juttelimme mm. hevoskasvatuksen kannattavuudesta Ruotsissa, ja kävi myös ilmi, että kummalliset risteytykset eivät ole vain suomalaisten keksintö, sillä yksi Ljungstorpien tallissa asuva hevonen oli puoliverisen, vuonohevosen ja vielä kolmannenkin rodun risteytys.

Gustav Johnssongården oli mukava pieni maatila (no, 11 rakennusta ja oma vesitorni...!) ja sen mukavat omistajat toivottivat tervetulleiksi uudelleen, ja lupautuivat seuraavalla kerralla oppaiksi myös Hageniin, josta Elisabeth on connemarainoostuksensa perinyt ja jonka tammoja ja oreja Holmtebosakin asustaa.

Starrhults Bossanova


Hagens Darcy

No comments: