Monday, February 26, 2007

Holmtebo stuteri 26.2.2007

Kävimme viikonloppuna Malmössä hakemassa sinne muinoin unohtunutta tavaraa. Koska takaisin tullessa ei ollut kauhea kiire, sovin Elisabeth Ljungstorpin kanssa pikavierailusta matkan varrella Holmtebo stuteriin.

Pihaan tullessamme Elisabeth tuli juuri töistä ja Johan oli ehtinyt ottaa tallin molemmat oriit sisälle. Oriit ovat samassa pihassa avotallissa, ja tulevat kuulemma toimeen ihan hyvin, eivät huutele vaan pääsevät seuraamaan karsinastakin tallinpihan elämää.

4-vuotias Starrhults Bossanova esitettiin viime vuonna oripäivillä mutta se ei saanut astutuslupaa. Oriin omistavan Hagenin Gisela Helinin ja Ljungstorpien mielestä Bossanova edustaa hienoja sukulinjoja ja on lisäksi isänsä Spinway Coronan viimeinen orijälkeläinen, ja koska ori on kehittynyt edukseen aikovat he vielä yrittää oripäivillä ensi vuonna.

Hagens Darcy sai puolestaan kolmivuotiaana astutusluvan kahdeksi vuodeksi, ja kuukauden päästä sillä on edessään suorituskyvyn koe. Darcy on jo ehtinyt jättää liudan varsoja, viime vuonna sillä oli ollut 14 tammaa. Johan esitti Darcyn liikkeitä ja muuten niin rohkea ori pelkäsi tien laitaan rakennettua lumiukkoa kamalasti... Darcy on hieno pieni (137 cm!) ori, ja sen ratsastaja on 13-vuotias, mikä kertoo paljon hienosta luonteesta. Erittäin hyvä esimerkki connemararodusta :)

Tallissa on 25 hevosta, nuoret tammat olivat omassa porukassaan tarhassa ja nuoret oriit ja ruunat keskenään. Vanhemmat tammat olivat ylhäällä kallion päällä ja siellä kävikin kuhina, sillä ilma oli tosi kurja ja tammat olivat ehdottomasti sitä mieltä, että olisi jo aika päästä sisälle. Toisaalta vierailijan kamera oli myös kiinnostava, ja myös rapsutuspaikoista syntyi riitaa... Nuori Brittney oli omasta mielestään lauman johtaja, mutta lopulle laumalle Brittneyn asema oli vielä jäänyt epäselväksi... Yksi puoliveritammoista oli kova "halailemaan" ja halusi myös auttaa kameran käytössä.

Suurin osa poneista on Hagenin siittolan sukua, ja Ljungstorpien esitellessä poneja menivät kaikki nimet ihan sekaisin. Tallissa on 25 hevosta joista viisi on vieraiden omistuksessa. Pihasta löytyy myös ankkoja ja kaneja, mutta kissat ja koirat jäivät tällä kertaa näkemättä. Juttelimme mm. hevoskasvatuksen kannattavuudesta Ruotsissa, ja kävi myös ilmi, että kummalliset risteytykset eivät ole vain suomalaisten keksintö, sillä yksi Ljungstorpien tallissa asuva hevonen oli puoliverisen, vuonohevosen ja vielä kolmannenkin rodun risteytys.

Gustav Johnssongården oli mukava pieni maatila (no, 11 rakennusta ja oma vesitorni...!) ja sen mukavat omistajat toivottivat tervetulleiksi uudelleen, ja lupautuivat seuraavalla kerralla oppaiksi myös Hageniin, josta Elisabeth on connemarainoostuksensa perinyt ja jonka tammoja ja oreja Holmtebosakin asustaa.

Starrhults Bossanova


Hagens Darcy

Thursday, February 15, 2007

Terveisiä Prahan villihevosilta!

Sain sähköpostia przewalskin hevosen kantakirjaa ylläpitävältä Evzen Kusilta Prahasta. Hän kiitteli lähettämästäni artikkelista joka julkaistiin jo ennen joulua Hevoset ja Ratsastus -lehdessä, sekä kyseli yhden artikkelissa käyttämäni kuvan perään. Kyseisessä kuvassa lauma przewalskin hevosia poseeraa Tsernobylin ydinvoimalan tuhoutuneen reaktorin peittävän sarkofagin edessä. Ajattelin tarjota ottamiani hevoskuvia käytettäväksi kantakirjassa.

Kuvassa Evzen Kus tarjoaa Prahan eläintarhan oriille Ginolle herkkuja. Luottamus ei vain aivan riitä herkkujen vastaanottamiseen. Gino on Korkeasaaren oriin Elánin isä.

Sunday, February 11, 2007

Tsekin ravikalenteri vielä työn alla

Matkasuunnitelmani Tsekkeihin huhtikuussa ei ole vielä konkretisoitunut. Suunnitelmissa on vierailu maan ainoan connemaran luo Olomoucin lähelle ja kuvauskeikka valtionsiittolaan Kladrubyyn. Haluan ehdottomasti myös käydä sekä raveissa että laukkakisoissa, mutta raviliiton hallitus on vaihtunut, ja jostain syystä ravikalenteri on jäänyt vielä pöydälle. Kauden pitäisi alkaa maaliskuussa.

Suunnitelmissa on ainakin vierailu katsomaan mishano.com -tallin hevosia Mykola Volfin valmennuskeskukseen Tochoviceen. Volfin kuskitytär Elena kävi Suomessa oppilaiden EM-kisoissa viime elokuussa ja olin hänen tulkkinaan sekä huonetoverinaan. Tochovicessä oli tarkoitus käydä jo viime Tsekinvierailulla, mutta tuolloin aika loppui kesken.

Mishano.com -tallin omistaja Misa oli käynyt Prix d'Ameriquessa ja sen yhteydessä olleessa huutokaupassa. Hän lähetti kuvan huutokaupassa myydystä Quick Woodista, jonka hinta oli noussut 880 000 euroon! Misa vie minut keväällä myös uudelleen Levinin katsomaan tallin viimeisintä hankintaa, ruotsalaista päistärikkövarsaa Önas Bismarckia. Toivottavasti ehdimme myös vierailla jonkun kasvattajan luona.

Friday, February 9, 2007

Wednesday, February 7, 2007

Lass Zefyr

LASS ZEFYR, Isokengän voittaja 3.2.2007

Kävin lauantaina Vermossa V75-raveissa, ja en voinut kuin ihailla päivän päälähdön voittanutta Lass Zefyriä. Ori ei näytä kovinkaan tyypilliseltä ravurilta vaan ensi silmäyksellä näyttää olevan liian siro juoksemaan kilpaa. Itselleni on jäänyt erityisesti mieleen sen jalon kaareva kaula ja hassun ohut häntä. Kuitenkin Lass Zefyr on nähtävästi vain parantunut vanhetessaan, ja juossut ennätyksensä 10,9 aly 12-vuotiaana - ja tuossa lähdössä St Michelissä se vielä laukkasi! Kuvasin Lass Zefyriä Vermossa, se käyttäytyi voittajakehässä hienosti, mutta objektiivini ei oikein tahdo riittää mustan oriin kuvaamiseen iltapäivän hämärässä...

Itse näin Lass Zefyrin muistaakseni ensimmäistä kertaa viime kesän Kymi Grand Prixissä. Tuolloin se jäi (luonnollisesti?) ME-ajalla loistaneen Jag de Bellouetin varjoon. Lass Zefyr löi kuitenkin lähdössä mm. Conny Nobellin sekä Passionate Kempin, ja juoksi täyden matkan autoennätyksekseen 11,7. Tuolloinkin Lass Zefyr tarttui kamerani muistikortille sekä radalla että tallialueen puolella.

Syksymmällä näin Lass Zefyrin vielä Kouvolassa voittamassa Kymenlaaksoajon lauantaina Kouvola-ajon. Talvi oli tullut ajoissa ja oli aurinkoinen pakkaspäivä. Kouvolassa kuvaaminen kannattaa yleensä sisäkentän puolella, mutta itse en ole pokkarikameroireni suhtautunut kuvaamiseen niin hartaudella, että sisäkentän puolelle pyrkisin. Lumisena iltapäivänä kuvaaminen kuitenkin onnistui katsomon puoleltakin yllättävän hyvin, sillä matalalta paistaneen auringon valo taittui raviradan katsomosta hienosti.

Lass Zefyrin omat www-sivut